Erdőállapot vizsgálata

erdoallapot

A hazai, értékes erdők és faállományok egészségi állapotát többféle léptéken és módszerrel vizsgáljuk.

A legátfogóbb, ugyanakkor a legtávolabbról történő, folyamatos megfigyelést távérzékeléses alapon (a MODIS műholdról kapott képek segítségével) végezzük. Az alábbi ábra egy feldolgozott képet ábrázol (2018. augusztusából). A képen zöld színnel az egészségesnek látszó, sárgás, majd pirosas színnel pedig a kép készítésének időpontjában valamilyen fotoszintézissel bajlódó állományok látszódnak. (A műholdképek közvetlenül a fotoszintézis intenzitásáról adnak információt a hosszú távú átlaghoz képest. Azt, hogy egy-egy helyen az intenzitás csökkentését mi okozhatja, csak egyéb vizsgálatokkal lehet eldönteni.) További információk: moriczn[kukac]erti.hu, ill. koltaya[kukac]erti.hu.

erdoallapot

Az erdőgazdálkodók bejelentései alapján, a NÉBIH adatgyűjtésével és részben az ERTI értékelésével üzemel az ún. Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszer. Az aktuális erdőkárok térképen itt tekinthetők meg.

Szintén a NÉBIH és az ERTI üzemeltet egy mintavételen alapuló, kijelölt parcellák fáinak évenként egyszer történő helyszíni vizsgálatára kiterjedő vizsgálatot(“EVH I. szint“). Ennek részletei és eredményei elérhetők 2016-ra és 2013-ra. További információk: csokagy[kukac]erti.hu.

Csupán néhány területen, de a fentieknél is intenzívebben folyik egy olyan faegészségi monitoring, ami nem annyira országos következtetések levonására alkalmas, sokkal inkább az egészségi állapot változása lehetséges okainak a kutatását szolgálja. További információk: koltaya[kukac]erti.hu.

Végül szintén speciális monitoring folyik az ERTI ún. fénycsapda-hálózat segítségével is, amely a fénycsapdával fogható ízeltlábúak népességét követi nyomon (jelenleg az ország 23 helyszínén); az adatok elemzéséből áttételesen az erdők egészségi állapotára is lehet következtetni. További információk: hirkaa[kukac]erti.hu.